Brugen af rødder og grene fra naturen i akvariet:
Næsten alt træ kan bruges, bare man undgår nåletræer som fyr, gran og cedertræ, da harpiks indeholder et giftstof, som er skadelig for de gode bakterier i akvariet
Brug gerne
Ahorn
Ask
Eg
Birk
Bøg
Elm
Frugttræ
Nøddetræ
Hassel
Drivtømmer og træ fra stranden, søer, åer og sumpe kan også sagtens bruges og kan med fordel udvandes inden brug i akvariet.
I akvariebutikkerne er det som regel redmore rødder man kan købe og nogle steder også lianer og vinstokke.
Find så hårdt og tungt træ som muligt, da træ vil forgå ligeså stille i akvariet, dog tager det flere år og jo hårdere træet er jo længere levetid.
Undgå tynde grene og kviste og fjern så meget bark som muligt, da det vil begynde at rådne og nedbrydes, når det kommer i akvariet!
Friskt/levende træ bør også undgåes, da det også vil begynde at rådne hurtigt, lad det tørre først nogle dage indendørs og fjern barken inden brug
Træet kan steriliseres ved at koge det i en stor gryde i mindst en time, eller hæld en masse kogende vand over, hvis du ikke har en gryde der stor nok. Træet kan også gives en tur i ovnen ved 100grader i mindst en time.
Træ kan havde en tildens til at ville flyde, når man prøver at putte det i vandet, her kan man bruge nogle tunge sten, enten i akvariet eller i en spand, til at tynge træet ned med. Dette kan dog tage flere uger inden træet er mættet med vand!
Træ kan også gøre vandet brunt, fordi det indeholder garvesyre, dette kan dog nedbringes ved udvanding som gøres med flere vandskifte, enten i akvariet eller en spand, inden det kommer i akvariet og hvis man vil havde et sortvandsakvarie, så er det jo bare en fordel at vandet bliver farvet og får tilført garvesyre.
Et filter med aktivt kul kan også hjælpe med at fjerne den brune farve.
En del sugemaller er glade for træ i akvariet, da de har brug for træfibrene i deres kost!